Monday, May 4, 2020

TIPS | Mencuci Pakaian Berwarna Putih





Baju warna putih ni sangat sensitif kalau kita nak jaga. Cepat kotor dan kalau tak pandai jaga boleh jadi kuning, kelabu dan kusam.

Apa yang saya buat selalunya saya akan asingkan pakaian saya yang berwarna putih dengan pakaian lain yang berwarna warni.

Apabila kita cuci pakaian yang bewarna putih bercampur dengan pakaian yang berwarna, kalau ada pakaian yang warna nya turun, warna tersebut akan pergi ke pakaian putih.

Kesan benang-benang halus di pakaian yang berwarna pula boleh perlahan-lahan melekat dalam liang-liang fabrik yang berwarna putih dan menyebabkan ianya menjadi kelabu.

Kalau kita letakkan peluntur pula, pakaian berwarna akan rosak. Jadi jalan terbaik adalah dengan mengasingkan pakaian berwarna putih dengan pakaian lain.

Saya meletakkan pakaian kotor yang berwarna putih dan yang berwarna warni dalam bakul yang berlainan. Saya gunakan bakul yang jenis bertingkat begini untuk memudahkan pengasingan pakaian. Jadi kita nampak pakaian sudah banyak atau sedikit mengikut kategori.

Untuk mencuci pakaian berwarna putih selalunya saya buat sebelum tidur. Set kan mesin basuh dengan fungsi rendaman sekurang kurangnya 3 jam. Jadi bila kita bangun pagi, just nice.. Pakaian dah boleh dijemur atau boleh dimasukkan dalam dryer. Anda boleh masukkan peluntur dalam air basuhan ya sebab ianya tidak bercampur tetapi jangan tuangkan terus di atas pakaian kerana ianya akan menyebabkan pakaian menjadi reput atau berlubang. Kesan peluntur ni memang kuat. Biarkan air terisi penuh dalam mesin basuh baru tuangkannya. Atau tuangkan dalam inlet peluntur yang ada pada mesin basuh.

Jangan masukkan pakaian berwarna putih dengan pakaian bewarna walaupun dalam dryer. Sebab apabila kita cuci, debu debu halus dari benang fabrik berwarna akan melekat pada pakaian putih dan menyebabkan warnanya menjadi kusam.

Sebab itulah saya boleh jadi incredible hulk sekiranya ada yang curi-curi memasukkan pakaian berwarna putih saya untuk dicuci bersama pakaian lain. Sebab dari rak kain kotor saya nampak pakaian warna putih saya berapa helai. Jadi tak logik kalau masuk mesin basuh sekadar sehelai atau dua helai sahaja. 😊☺️

Saturday, February 15, 2020

Takaful Itu Sedekah Jariah


Sedekah Itu Mulia dan Menyuburkan Harta

Pernahkah kita terfikir bagaimana rasanya membantu orang yang betul betul berada di dalam kesusahan dan sangat memerlukan?

Bagaimana untuk bersedekah setiap hari dan mencari orang yang sewajarnya kita sedekahkan?

Ianya tidak mudah dan memerlukan usaha yang berterusan.

Satu perkara yang anda tidak pernah terfikir adalah caruman anda di dalam takaful akan dimasukkan ke dalam tabung tabarru. Akaun tabarru itu adalah kumpulan sedekah dari semua pencarum takaful.

Setiap hari akan ada orang susah, orang sakit, kematian dan sebagainya yang membuat tuntutan dari syarikat takaful. Inilah sedekah kita setiap hari yang berlangsung secara kita tidak sedar.

Mencarum di dalam takaful bukan sahaja untuk masa hadapan kita dan orang tersayang, tetapi juga membantu sesama masyarakat. Alangkah mulianya perbuatan kita. Jadi, jangan pandang mudah pada takaful dan jangan rasa terbeban dengan meringankan bebanan orang lain.

Jom mencarum.

#HLMT 
#HongLeongMSIGTakaful 
#HLMTakaful 
#MTG 
#MillionaireThriversGroup 
#Medical 
#JeffAJGroup 
#IncomeReplacement 
#Insurans #Takaful 
#EliteFinancialGroup

Kelebihan Telegram berbanding Whatsapp



Ramai diantara kita yang sangat menggemari Whatsapp berbanding Telegram sedangkan Telegram mempunyai kelebihan yang jauh lebih hebat berbanding Whatsapp.

Jom tengok apa kelebihan Telegram.

1. Cloud Server

Pesanan anda tidak disimpan didalam phone. Maksudnya anda boleh menukar phone bila bila masa dan message anda tetap tersedia tanpa perlu backup.

Anda boleh mendelete semua media di dalam galeri atau folder Telegram untuk menjimatkan ruang storan handphone tetapi ianya masih ada dan boleh di download semula pada bila-bila masa yang diperlukan.

2. Kombinasi Nombor Telefon dan Username

Apabila anda mendaftar Telegram, proses verifikasi akan menggunakan no telefon namun Telegram juga akan mencipta username untuk anda. 

Jadi, anda boleh mempunyai Telegram dengan nombor sama di beberapa handphone berlainan, di komputer, iPad dan Tablet pada satu masa. Berbanding dengan Whatsapp, message di handphone anda akan dihantar ke komputer sekiranya anda menggunakan Whatsapp web memakan kuota data anda! Sekiranya handphone anda tiada bateri, Whatsapp web tidak dapat digunakan.

3. Fungsi Edit

Anda mungkin tersalah menghantar message dan di Telegram yang kadang kadang ejaannya memalukan. Di Telegram anda boleh mengedit message yang telah dihantar dengan mudah. 

4. Fungsi Padam

Anda boleh menarik balik message yang telah dihantar pada bila-bila masa di Telegram tanpa kesan.

5. Fungsi Sticker Animasi

Sticker di dalam Telegram mempunyai fungsi animasi yang cantik dan lebih banyak berbanding Whatsapp.

6. Fungsi Privasi
Telegram terlebih dahulu memperkenalkan aplikasi chat yang mementingkan Privasi data di mana orang ketiga termasuk kerajaan tidak dapat menggodam dan membaca message anda. Manakala Facebook, pemilik Whatsapp pula terkenal memberikan data data pengguna kepada pihak ketiga.

7. Fungsi Super Group

Anda tidak perlu membuang rakan dalam group kerana bersikap kurang memuaskan hati. Anda boleh 'membisukan', mereka dengan menyebabkan mereka tidak boleh bersuara di dalam group.

8. Media
Anda boleh memilih untuk tidak compress media yang dihantar untuk memastikan kualiti media yang cantik.

9. Perkongsian Data Besar

Anda boleh menghantar fail dan media sehingga 1.5Gb! Whatsapp menghadkan perkongsian gambar, videp dan fail yang anda hantar.

10. Fungsi Secret Chat

Dalam secret chat anda boleh menjadikan message terpadam dengan sendiri setelah beberapa saat yang anda set kan. 

Anda juga akan diberitahu sekiranya rakan anda mengambil gambar skrin perbualan anda! 

11. Fungsi Channel 

Anda boleh mencipta channel di dalam Telegram untuk memberikan maklumat  kepada rakan atau komuniti  di dalam Channel melalui komunikasi sehala. Rakan di dalam Channel hanya boleh membaca sahaja dan tidak boleh membalas. Ini sesuai untuk kumpulan Pengurusan, Masjid, Surau dan sebagainya untuk menyalurkan informasi kepada komuniti.

12. Fungsi Group Yang Lebih Baik

Apabila anda memasukkan ahli baru di dalam group, anda boleh memilih untuk membenarkan beliau membaca semua perbualan-perbualan lepas atau terhad kepada perbualan baru. Jadi ahli baru tidak akan terlepas info yang lepas-lepas.

13. Padam untuk Anda dan Dia

Sekiranya anda memadam terus keseluruhan perbualan dengan seseorang, anda boleh memilih untuk memadamnya untuk diri anda sahaja, atau membuatkan Telegram memadam semua sejarah perbualan anda dengan si dia. Jadi, rahsia anda tetap rahsia...

14. Fungsi Saved Messages 

Kadang-kadang anda suka akan sesuatu info, fail, gambar, video dan sebagainya dan ingin menyimpan nya di tempat yang selamat. Anda boleh memilih untuk menyimpan di dalam Saved Message. Semuanya akan di simpan di dalam server Telegram. Jadi kalau anda menukar handphone, handphone hilang atau rosak, semuanya masih selamat. Anda juga boleh menyimpan di dalam Telegram di handphone dan membukanya di iPad dan komputer.

15. Multi Platform Yang Sebenar 

Sekiranya anda menggunakan Whatsapp di handphone android, message anda di back up di dalam Google Drive manakala di iPhone pula ianya di backup di dalam storan iCloud.

Menukar handphone dari iPhone ke Android atau Android ke iPhone menyebabkan anda kehilangan semua chat-chat yang di backup kerana iPhone tidak membenarkan Whatsapp di restore melalui Google Drive dan Android tidak menyokong fungsi iCloud. 

Telegram membuat backup di dalam servernya sendiri jadi tidak ada masalah mendapatkan semula semua message anda walaupun anda menukar peranti dari android ke iOS. 

Tuesday, February 11, 2020

RHBAM Goal Setting and Business Planning

Buku Insentif Agensi bagi tahun 2020

Hari ini perunding-perunding RHBAM MTG telah menghadiri sesi goal setting yang telahpun dikendalikan oleh Agency Development Manager iaitu Ms Siew Lan dan Regional Agency Development Director, Ms Adelyn Tan.

Dari Kiri, Ms Siew Lan dan Ms Adelyn Tan sedang mengajar team MTG


Perunding MTG sedang khusyuk
                                                     

Hari ini kami diajar cara cara untuk mendapatkan target untuk ke Premier Sales Convention di New York, USA dan juga Regional Sales Convention ke Perth, Australia.  Dari pengiraan target ini, para perunding dikehendaki untuk mengisi borang Business Plan dengan pecahan target untuk Unit Amanah secara keseluruhan bagi tahun 2020, target bulanan, target untuk pelaburan tunai dan juga target untuk pelaburan melalui KWSP.


Target review bersama Group Agency Manager, Jeff AJ


Review and Discussion
  
                                                       

Agency Supervisor, Soleh Ahmad menerangkan tentang target beliau kepada GAM Jeff AJ
 
Salah seorang perunding kami, Hamirul dan GAM Jeff AJ




Para perunding juga telahpun diajar cara cara untuk berjumpa dengan pelanggan dan cara untuk present secara spontan dimana mereka telahpun diarahkan untuk berlakon untuk sessi role play bagi memastikan mereka faham dan mampu untuk menjalankan kerja mereka dengan lancar. Alhamdulillah, semua sangat-sangat bersemangat, excited dan determined untuk melancong secara percuma dan menjana pendapatan yang diimpikan.  Di MTG kami menekankan pendapatan lumayan dan juga masa pekerjaan yang fleksibel tanpa perlu menggunakan apa-apa modal!


Perunding kami, Hamirul dan Farizza dalam Role Play sales presentation


Sessi latihan sentiasa disediakan di MTG dan juga di pusat-pusat latihan RHB Asset Management di Seri Petaling, Shah Alam, Melaka, Johor Bahru dan seluruh Malaysia.  Jadi, kita tidak perlu risau untuk bekerja di mana-mana negeri di dalam Malaysia.  Malah, di RHB Asset Management, perunding juga di benarkan untuk mendapatkan pelabur di Indonesia.  Jom join team kami untuk masa depan yang hebat dan gaya hidup yang menarik!

Saturday, February 8, 2020

PERKONGSIAN | Apa itu Harta Batil?



Harta batil itu adalah memakan atau mengambil hak orang lain.  Berikut adalah beberapa senario untuk memudahkan pemahaman kita berkenaan dengan harta batil.

Kisah 1:
Ali mati mempunyai 5 anak. Anak yang sulung adalah lelaki. Rumah pusaka masih atas nama si mati dan rumah disewakan atas persetujuan semua. Setiap tahun buat kenduri adik beradik dengan duit hasil sewaan. Selepas beberapa tahun tiada lagi kenduri adik beradik dan duit pun tidak diagih pada waris. Si abang hanya diam membisu. Inilah dinamakan memakan harta batil.

Kisah 2 :
Hassan mati meninggalkan 2 anak dari isteri A. Dan 6 anak dari isteri B. Si isteri B mengagihkan harta si mati kepada anak2nya sahaja. Dan anak isteri A tidak mendpt hak mereka. Di sini isteri dan 6 anaknya sudah memakan harta batil.

Kisah 3 :
Jalil mati. Sebelum kematiannya beliau telah bercerai dan mempunyai anak tunggal lelaki. Penama KWSP adalah ibu Jalil. Selepas mengambil 100% duit KWSP Jalil..si nenek berjumpa bekas menantunya dan menyatakan arwah dah wasiatkan duit KWSP keatas namanya jadi katanya duit tu haknya...1 sen pun dia xakan beri pada anak lelaki tunggal simati. Si ibu si mati dah mengambil hak anak yatim....memakan harta batil...

Kisah 4 :
Haji Kassim mati meninggalkan 8 anak. Dan mempunyai 15 relung tanah bendang. Tanah diurus si anak sulung. Permulaan dgn persetujuan waris duit hasil sewaan tanah bendang rm12k setahun digunak utk baiki rumah pusaka. Selepas selesai baiki rumah pusaka...hasil sewaan si kakak tidak agihkan kepada adik beradiknya...bila ditanya katanya disedekahkan kepada masjid tanpa berbincang dgn adik2nya....Disini si kakak dah pun mengambil hak org lain....

Kisah 5 :
Anak sulung Haji Bakar mati dlm kemalangan dan meninggalkan anak bawah umur. Haji Bakar adalah penjaga harta cucunya. Semua duit cucunya Haji Bakar simpan di dalam Tabung Hajinya. Tanpa memberitahu kepada anak2nya yg lain. Selepas kematiannya...semua harta termasuk duit cucu di dalam tabung haji telah di agihkan kepada anak2 Haji Bakar. Di sini semua anak2 Haji Bakar dah pun mengambil hak anak yatim....

Kisah 6:
Milah kematian suami dan mempunyai seorang anak pompuan.  Duit insuran atas nama bapa si mati.  Selepas kematian...pihak insurans telah membayar pampasan kepada bapa si mati. Ibu si mati telah agihkan duit insurans tu kepada suaminya...dirinya dan semua anak2nya tanpa memberi pada isteri si mati dan anak tunggal pompuan. Di sini adik beradik simati bukan waris faraid tapi dah mengambil hak waris faraid.

Kisah 7 :
Hajjah Peah meninggal. Mempunyai 1 anak pompuan dan 3 anak lelaki. Salah sorang menantu perempuan telah mengambil periuk dan set pinggan mangkuk yg cantik tanpa pengetahuan anak2 simati. Di sini menantu telah mengambil hak org lain.

Kisah 8 :
Haji Dolah mempunyai 7 anak....seorang dari anaknya suka meminjam wang dari Haji Dolah tanpa memulangkan semula...apabila Haji Dolah mati si anak yg meminjam duit hanya diam tanpa memberitahu pada adik beradiknya yg dia meminjam duit arwah. Hutang tersebut menjadi sebahagian dari harta pusaka si mati. Maka hidupnya berterusan dalam memakan harta batil.

Kredit: Zie - Perancang Harta Pusaka