Monday, June 27, 2016

Applikasi Al-Quran Percuma untuk iOS dan Android

Sudah lama saya menggunakan applikasi ni.  Dahulu saya memang tercari-cari applikasi yang menyamai Al-Quran sebenar dan boleh dibawa ke mana-mana.

Alhamdulillah selepas terjumpa Bayan Al-Quran ni saya jatuh cinta kerana ianya seolah-olah sebuah Al-Quran.  Dengan menggunakan applikasi ini, kita bukan sahaja dapat membaca Al-Quran di mana-mana sahaja tetapi ia didatangkan dengan audio dimana kita boleh mendengar bacaan Al-Quran tersebut sekiranya terdapat bahagian yang kita agak keliru mengenai bacaannya.  Kita juga boleh memilih qari yang kita sukai mengikut alunan bacaan Al-Quran mereka.
Anda juga boleh meletakkan 'bookmark' untuk surah-surah yang sentiasa anda baca.  Jadi amat mudah untuk kita pergi ke bahagian yang kita kehendaki.

Applikasi ini terdapat dalam versi iOS untuk iPhone dan iPad serta versi Android untuk peranti yang menggunakan platform android ini. Di bawah ni saya tunjukkan contoh bagaimana kita rupanya applikasi ini di iPad.Sekiranya anda berminat untuk download applikasi ini, boleh lah klik di link ini untuk iOS dan juga Android.  

Selamat membaca Al-Quran!1 comment:

  1. Tahniah. Terbaik. Review dari hati seorang Blogger hebat. Keep writing. Thumbs up untuk Tuan ^__^

    ReplyDelete