Saturday, February 15, 2020

Kelebihan Telegram berbanding WhatsappRamai diantara kita yang sangat menggemari Whatsapp berbanding Telegram sedangkan Telegram mempunyai kelebihan yang jauh lebih hebat berbanding Whatsapp.

Jom tengok apa kelebihan Telegram.

1. Cloud Server

Pesanan anda tidak disimpan didalam phone. Maksudnya anda boleh menukar phone bila bila masa dan message anda tetap tersedia tanpa perlu backup.

Anda boleh mendelete semua media di dalam galeri atau folder Telegram untuk menjimatkan ruang storan handphone tetapi ianya masih ada dan boleh di download semula pada bila-bila masa yang diperlukan.

2. Kombinasi Nombor Telefon dan Username

Apabila anda mendaftar Telegram, proses verifikasi akan menggunakan no telefon namun Telegram juga akan mencipta username untuk anda. 

Jadi, anda boleh mempunyai Telegram dengan nombor sama di beberapa handphone berlainan, di komputer, iPad dan Tablet pada satu masa. Berbanding dengan Whatsapp, message di handphone anda akan dihantar ke komputer sekiranya anda menggunakan Whatsapp web memakan kuota data anda! Sekiranya handphone anda tiada bateri, Whatsapp web tidak dapat digunakan.

3. Fungsi Edit

Anda mungkin tersalah menghantar message dan di Telegram yang kadang kadang ejaannya memalukan. Di Telegram anda boleh mengedit message yang telah dihantar dengan mudah. 

4. Fungsi Padam

Anda boleh menarik balik message yang telah dihantar pada bila-bila masa di Telegram tanpa kesan.

5. Fungsi Sticker Animasi

Sticker di dalam Telegram mempunyai fungsi animasi yang cantik dan lebih banyak berbanding Whatsapp.

6. Fungsi Privasi
Telegram terlebih dahulu memperkenalkan aplikasi chat yang mementingkan Privasi data di mana orang ketiga termasuk kerajaan tidak dapat menggodam dan membaca message anda. Manakala Facebook, pemilik Whatsapp pula terkenal memberikan data data pengguna kepada pihak ketiga.

7. Fungsi Super Group

Anda tidak perlu membuang rakan dalam group kerana bersikap kurang memuaskan hati. Anda boleh 'membisukan', mereka dengan menyebabkan mereka tidak boleh bersuara di dalam group.

8. Media
Anda boleh memilih untuk tidak compress media yang dihantar untuk memastikan kualiti media yang cantik.

9. Perkongsian Data Besar

Anda boleh menghantar fail dan media sehingga 1.5Gb! Whatsapp menghadkan perkongsian gambar, videp dan fail yang anda hantar.

10. Fungsi Secret Chat

Dalam secret chat anda boleh menjadikan message terpadam dengan sendiri setelah beberapa saat yang anda set kan. 

Anda juga akan diberitahu sekiranya rakan anda mengambil gambar skrin perbualan anda! 

11. Fungsi Channel 

Anda boleh mencipta channel di dalam Telegram untuk memberikan maklumat  kepada rakan atau komuniti  di dalam Channel melalui komunikasi sehala. Rakan di dalam Channel hanya boleh membaca sahaja dan tidak boleh membalas. Ini sesuai untuk kumpulan Pengurusan, Masjid, Surau dan sebagainya untuk menyalurkan informasi kepada komuniti.

12. Fungsi Group Yang Lebih Baik

Apabila anda memasukkan ahli baru di dalam group, anda boleh memilih untuk membenarkan beliau membaca semua perbualan-perbualan lepas atau terhad kepada perbualan baru. Jadi ahli baru tidak akan terlepas info yang lepas-lepas.

13. Padam untuk Anda dan Dia

Sekiranya anda memadam terus keseluruhan perbualan dengan seseorang, anda boleh memilih untuk memadamnya untuk diri anda sahaja, atau membuatkan Telegram memadam semua sejarah perbualan anda dengan si dia. Jadi, rahsia anda tetap rahsia...

14. Fungsi Saved Messages 

Kadang-kadang anda suka akan sesuatu info, fail, gambar, video dan sebagainya dan ingin menyimpan nya di tempat yang selamat. Anda boleh memilih untuk menyimpan di dalam Saved Message. Semuanya akan di simpan di dalam server Telegram. Jadi kalau anda menukar handphone, handphone hilang atau rosak, semuanya masih selamat. Anda juga boleh menyimpan di dalam Telegram di handphone dan membukanya di iPad dan komputer.

15. Multi Platform Yang Sebenar 

Sekiranya anda menggunakan Whatsapp di handphone android, message anda di back up di dalam Google Drive manakala di iPhone pula ianya di backup di dalam storan iCloud.

Menukar handphone dari iPhone ke Android atau Android ke iPhone menyebabkan anda kehilangan semua chat-chat yang di backup kerana iPhone tidak membenarkan Whatsapp di restore melalui Google Drive dan Android tidak menyokong fungsi iCloud. 

Telegram membuat backup di dalam servernya sendiri jadi tidak ada masalah mendapatkan semula semua message anda walaupun anda menukar peranti dari android ke iOS. 

No comments:

Post a Comment